Miks on ROHELINE SUPERTOIT vajalik?
Rohelised lehtviljad ja maitsetaimed on väga vitamiinide- ja mineraalaineterikkad. Neid saab lisada paljudele teistele toitudele. Tumerohelised köögiviljad on rikkad c-vitamiini ja foolhappe allikad, samuti on neis magneesiumit ja kaltsiumit. Lehtedele annab rohelise värvuse klorofüll. Definitsioonide selgitused allpool.
Inimeste elulaad ja -keskkond on selline, mis paneb organismi antioksüdantse kaitsevõime väga tugeva surve alla: näiteks suitsetamine, raualiig joogivees, toitumisvead või kehavõõraste ühendite üha suurenev tarbimine toidu ja kosmeetikavahenditega. Lisanduvad keskkonnaprobleemid nagu osoonikihi hõrenemine, keskkonna, sh. merevee üldine saastumine jne. See kõik koormab organismi antioksüdantset kaitsesüsteemi ning võib viia kestva tugeva oksüdatiivse stressi tekkele. Sellest tulenevalt võiks meie antioksüdantset kaitsesüsteemi oskuslikult toetada. Antioksüdantide poolest rikkad toiduained, eriti erksavärvilised rohelised lehed, marjad, aed- ja puuviljad, aitavad oksüdatiivset stressi vähendada.
Kevadel, kui pikk
toitainetevaene talv on keha kurnanud, tuleb ohtralt süüa toitaineterikkaid
rohelisi lehti! Peenralt veel ei saa aga metsaäärest saame juba aprillis korjata
näiteks:
Naadilehtedes leidub süsivesikuid (peamiselt tselluloos) ja valke, aminohappeid, mineraalaineid, eeskätt kaaliumi- ja magneesiumiühendeid, C-vitamiini, vähesel määral E-vitamiini eri vorme ehk tokoferoole. Naat sisaldab klorofülle ja karotenoide, eeterlikke õlisid ja orgaanilisi happeid. Naati peetakse organismi puhastajaks ja seedimisprotsessi tasakaalustajaks. Noored lehed toiduna soodustavad liigse vee eemaldamist organismist, parandavad seedimist, aitavad põletike puhul (reuma, podagra, liigese põletik). Salatina võib toime olla üsnagi tugev, millest peaks hoiduma sapipõie- ja kõhunäärmepõletikuga inimesed.
KARULAUK
On suur vitamiinipomm! Sisaldab umbes neljandiku võrra rohkem c-vitamiini kui sidrun (nutridata.ee andmed) ning lisaks väljatoomist väärivas koguses kaaliumit, kaltsiumit, magneesiumit, fosforit, rauda, tsinki, vaske ja mangaani.
VÕILILL
Võilille peetakse suurimaks ravijaks, tugev organismi puhastaja, maksa toetaja, peetakse oluliseks vähiravis. Sisaldab peaaegu kõiki vitamiine ja mineraalaineid, paljusid neist üle poole päevase vajaduse! Toiduks kasuta noori lehti, õisi ja juuri. Võililles sisalduvad mõruained on organismile äärmiselt kasulikud ergutades mao ja seedenäärmete tegevust soodustades nii toidu seedimist. Võilill ületab mis tahes aedvilja temas sisalduvate toitainete rikkuse poolest. Taim sisaldab endas näiteks mitmesuguseid orgnismile vajalikke happeid (nt amino- ja rasvhappeid), mineraalaineid nagu rauda, tsinki, boori, kaltsiumi, räni, eriti kaaliumi ning A, B , C ja D vitamiine. Juured sisaldavad palju organismile kasulikke aineid nagu 10% glükosiid taraksatsiini, kuni 15% valkaineid, inuliini.
PÕDRAKANEP
Kevaditi korjatakse noori põdrakanepivõrseid, need on parimad noorelt ja õrnalt. Sisaldavad rohkelt lima, sellest ei tasu ära ehmatada. Võrseid ja varsi süüakse toorelt. Head A- ja C-vitamiini allikad. Taime juured ja lehed sisaldavad parkaineid (10–20%), askorbiinhapet (kuni 4), karoteene, suhkruid, pektiine, lima ja alkaloide. Seemned sisaldavad taimerasva kuni 40–45%. Risoom sisaldab kuni 20% valke, kuni 15% lima, fosfori sooli, kaltsiumi ja koobaltit. Taime peetakse ka looduslikuks viagraks ja nn maainimese spargliks. Prae põdrakanepi varsi pannil võiga või oliiviõliga ning need on tõesti nagu spargel! Põdrakanepile omistatakse ka kasvajarakkude vohamist taandavat, rahustavat ja krambivastast toimet.
NURMENUKK
Nurmenukk on eeskätt ravimtaim. Noored lehed sisaldavad väga rikkalikult vitamiini C ja neid tarbi värskelt salatina. Rahvaravis kastutatakse väga laialdaselt nii põletike kui vähi puhul.
KÕRVENÕGES
Söödavatest taimdest kõige toitvam. Värske nõges sisaldab 15% viinamarjasuhkrut, 5,5% valku, 0,6% rasva ning rekordiselt määral (2,3%) mineraalaineid, millest tähtsaimad on raud, kaalium, kaltsium ja magneesium. Rikkalikult C-, B-, A- ja E-vitamiini. Nõges on sama toitev kui kartul, porgandist kaks ja spinatist kolm korda toitvam. Nõges tugevdab verd, parandab kopsuhaigusi ja vähendab sisemiste verejooksude ohtu. Varakevadel korja noori võrseid.
Vajalike toitainete
kättesaamiseks on rohelist lehtvilja vaja süüa tõesti korralikult, mitu peotäit
korraga, näpuotsatäie lisamine maitseks ei aita Sind kuidagi. Kõige lihtsam on
hakkida salatiks, lisada tomatit ja ekstra neitsioliiviõli, mis on head mõru
maitse neutraliseerijad. Lisada hakitult supile, praele, leivale jne. Tõelise vitamiinipommi
saab siis, kui muudad rohelise kraami pestoks, sest seal on roheliste lehtede ning
seega ka saadavate ülivajalike toitainete kontsentratsioon kõige suurem.
Mis värskes kraamis sisaldub ja mille eest see kaitseb?
Fütotoitained – maitse ja
ravimtaimede lehtedes (ja muus taimses kraamis) leiduvad ühendid, tugevad
antioksüdandid, mis pakuvad kaitset tervisehäireid soodustavate oksüdatiivsete
kahjustuste eest. Erinevad fütotoitained toimivad organismile erinevalt – üks
suudab hävitada vähirakke, teine võidelda organismis ringlevate vabade
radikaalidega jne.
Tähtsaimad fütotoitained ja nende
tähtsus:
1. Karotenoidid on rasvlahustuvad toidupigmendid, mis annavad toiduainetele
kollase, punase ja oranži värvuse. Need ei hävi toidu kuumtöötlemisel ning on
võimsad antioksüdandid, mis tugevdavad imuunfunktsiooni. Lehtkapsas, spinat,
võilillelehed, porgand, naeri- ja peedipealsed jt.
2. Glükosinolaadid on väävlit
sisaldavad ühendid, millel on tugev vähivastane ja organismi puhastust soodustav
toime, kibe maitse ja tugev lõhn. Kapsalised, lehtkapsas, rõikalised, redis,
naeris, kaalikas.
3. Fütosetroolid toetavad südame-veresoonkonna tervist kolesteroolitaset langetades,
vähivastase ja hormoone tasakaalustava toimega. Taimeõlid, seemned, pähklid,
maitseained – nelk, oregnao, tüümian.
4. Klorofüll on roheline rasvlahustuv antioksüdantne ja vähivastase toimega
taimepigment, stimuleerib hemoglobiini ja punaste vereliblede tootmist. Kõik
rohelised taimed, umbrohud, aed- ja lehtviljad jm.
5. Polüfenoolid on taimedes leiduvad ühendid, mida taimed sünteesivad kaitseks stressorite
(nt haigustekitajate) vastu. Tänaseks on tuvastatud üle 8000 fenoolse ühendi.
Kõige rikkamalt sisaldavad marjad (must leeder, aroonia, mustsõstar, mustikas,
kirsid, maasikad, põldmarjad), kohv, kakao, punane vein, artišokk, petersell,
rooskapsas. Oliivõli sisaldab vähemalt 36 erinevat fenoolset ühendit.
Positiivne toime südame- ja veresoonkonnahaiguste ja nendega kaasnevate
tüsistuste ennetamisel, aitavad hävitada vähirakke ning hoida ära
neurodegeneratiivseid haigusi.
6. Lignaanid on tugevad antioksüdantse ning fütoöstrogeense toimega ühendid, mis
mõjutavad hormoontasakaalu. Lina- ja seesamiseemned, teraviljad ja erinevad
kapsalised.
Antioksüdandid on ühendid, mis
kaitsevad meid haiguste eest. Juba väga madalas
kontsentratsioonis on suutelised takistama või likvideerima oksüdatiivsete
stressorite kahjulikke toimeid. Olulised
kroonilsite haiguste ennetamisel ning vananemisprotsesside aeglustamisel.
Looduses leidub antioksüdante külluslikult, kuna taimed kasutavad neid enda
kaitsmiseks. Meil jääb neid aga väheks, tulenevalt elukeskkonna saastatusest ja
toitumisvigadest. Sellepärast on eriti tähtis varustada oma keha ohtralt toitainetega,
mis sisaldavad antioksüdante!
Detoksifikatsioon on protsess, mis hõlmab kehas kõiki organsüsteeme. Selle käigus
elimineeritakse keskkonnamürke, aga lisaks ka keha oma molekule, mis on oma
ülesande täitnud ning vajavad eemaldamist. Keha puhastub ning põhiliselt vastutab
selle eest maks ja see protsess toimub kehas kogu aeg. Nende keemiliste
protsesside läbiviimseks on kehal vaja puhast ja terviklikku toitu kõikidest
toiduainegruppidest. Haigestumist soodustab see, kui kehal pole piisavalt
toitaineid, et puhastuts läbi viia, tekivad tõrked ja haigused. Seepärast on
tähtis varustada organismi tervikliku puhta toiduga – eriti rohelise kraami, värviliste
juurviljade ning marjadega.
Oksüdatiivne kahjustus - oksüdatsioon toimub kehas pidevalt ja selle käigus tekivad kõrvalproduktina vabad radikaalid. Vabad radikaalid on ebastabiilsed ja võimelised rakke kahjustama. Teatud juhtudel, kui oksüdatsioon ületab meie kaitsevõimet, võib tekkida vabade radikaalide kahjustusi. Oksüdatiivne stress võib tõusta keskkonna ja õhu reostatuse tõttu, päikesest tuleneva UV-kiirguse toimel, liigsel sportimisel, suitsetamisel, halva toitumise ning haiguste korral. Vabad radikaalid võivad kahjustada valke, rasvu ja DNA-d ning põhjustada isegi geneetilisi mutatsioone. Tugeva treeningu käigus tekib kehas rohkem oksüdatsiooni ning põletikku.
Vähim, mida oma keha jaoks teha saame on toetada keha toimimise protsesse toitaineterikka toiduga. Siia nimekirja ei mahu suhkrurikkad, rafineeritud nisujahust tooted, töödeldud toiduained, kahjulikud lisaained jm.
ALLIKAD
Vihalemm, T., biokeemik, TÜ emeriitdotsent,
Toitumisteraapia nr 1, “Saame tuttavaks – oksüdatiivne stress”
Soots, A. “Tervis toidust, tervisliku ja
tasakaalustatud toitumise alused”, A.Sootsi Koolituse Tervisekool, 2019
https://www.vianaturale.ee/mis-on-antioksudandid
https://www.looduspere.ee/blogi/kohalik-hooajaline-soodav-umbrohi/
www.nutridata.ee
https://et.wikipedia.org/
Kirjuta esimene kommentaar