Sünteetilised suhkruasendajad
Sünteetilised
suhkruasendajad ehk kunstsuhkrud omavad uuringute põhjal tervisele kahjulikku
mõju, neid kasutada ei ole soovitatav. Näiteks aspartaam on sahharoosist 200 korda magusam aine. Manustamine võib
olla seotud mitmesugusete raskete terviseriketega, võib mõjutada ajutegevust,
tekitada erinevaid vähiliike, väsimust, migreeni, käitumisprobleeme ja unehäireid.
Atsesulfaam K on lauasuhkrust 170-300 korda magusam, EL on heaks kiitnud aga toimet
inimorganismile ei ole piisavalt uuritud (võib olla kantserogeenne ja mõjutada
l aste sünnieelset arengut). Suklaroos
on lauasuhkrust 600-650 korda magusam, talub kõrget temperatuuri, kasutatakse
pika säilivusajaga toodetes. Mõned uuringud on katseloomadel avaldanud
negatiivset mõju soolestiku mikrofloorale, seos kaalutõusu ja DNA kahjustustega
ja migreeniga. Sahhariin on suhkrust
500 korda magusam. Uuringud on näidanud kasvajate esilekutsuvat toimet
kasteloomadel. Kanadas keelustatud. Organismis sahhariin ei lõhustu, väljub
praktiliselt muutumatuna – energiat ei anna. Imendumine on kiire, jõuab ka
loote vereringesse. Vältima peaksid rasedad, rinnaga toitvad emad ja
väikelapsed.
Kunstsuhkrud on:
Aspartaam (E951) – on dipetiid, koosneb kahest aminohappejäägist: fenüülalaninist ja apsrgiinhapest, mis koos moodustavad sahharoosist 200 korda magusama aine. Uuringutest tuleneb vastuolulist infot, manustamine võib olla seotud mitmesugusete raskete terviseriketega nagu mõjutada ajutegevust, tekitada erinevaid vähke, väsimust, migreeni, käitumisprobleeme, unehäireid.
Atsesulfaam K (E-950) – lauasuhkrust 170-300 korda magusam, hea kuumataluvusega. Kasutatakse toiduainetööstuses ja ravimitööstuses. EL on heaks kiitnud aga toimet inimorganismile ei ole piisavalt uuritud (võib olla kantserogeenne ja mõjutada l aste sünnieelset arengut.
Suklaroos (E-995) – lauasuhkrust 600-650 korda magusam, talub kõrget temperatuuri, kasutatakse pika säilivusajaga toodetes. Mõned uuringud on katseloomadel avaldanud negatiivset mõju soolestiku mikrofloorale, seos kaalutõusu ja DNA kahjustustega, migreen.
Sahhariin (E954) – kasutusel üle 100 aasta. Suhkrust 500 korda magusam. Kuumutamist ei talu, magusus kaob. Uuringud on näidanud kasvajate esilekutsuvat toimet kasteloomadel. Kanadas keelustatud. Organismis sahhariin ei lõhustu, väljub praktiliselt muutumatuna – energiat ei anna. Imendumine on kiire, jõuab ka loote vereringesse. Vältima peaksid rasedad, rinnaga toitvad emad ja väikelapsed.
Tsüklamaat (E952) – suhkrust 40 korda magusam. Talub kõrget temperatuuri ja happelist keskkonda. Põhjustab katseloomadel vähki. USA-s keelustatud, El-is kasutusel.
Neotaam (E961) – lauasuhkrust 7000-13000 korda magusam. Organism metaboliseerib neotaamik iiresti ja see väljutatakse ilma, et see organismi kuhjuks. Ei peeta tervisele ohtlikuks. USA-s kasutusel al. 2002a. ja EL-is al. 2011a.
Tagatoos – on lihtsüsevesik, millel on fruktoosiga sarnane keemiline valem. Leidub looduslikult piimas ja mitmetes puuviljades (õun, ananass, apelsin, rosin, dattel). Toodetakse vadakus leiduvast piimasuhkrust. Magusus võrreldes suhkruga 75%-92%. Peetakse tervisele ohutuks.
Koostas: Triin Terasmaa
Allikad:
A. Soots, Tervis toidust, lk 146-151
Toidukaupade e-poed
Ravimite infolehed
Kunstsuhkrud on:
Aspartaam (E951) – on dipetiid, koosneb kahest aminohappejäägist: fenüülalaninist ja apsrgiinhapest, mis koos moodustavad sahharoosist 200 korda magusama aine. Uuringutest tuleneb vastuolulist infot, manustamine võib olla seotud mitmesugusete raskete terviseriketega nagu mõjutada ajutegevust, tekitada erinevaid vähke, väsimust, migreeni, käitumisprobleeme, unehäireid.
Atsesulfaam K (E-950) – lauasuhkrust 170-300 korda magusam, hea kuumataluvusega. Kasutatakse toiduainetööstuses ja ravimitööstuses. EL on heaks kiitnud aga toimet inimorganismile ei ole piisavalt uuritud (võib olla kantserogeenne ja mõjutada l aste sünnieelset arengut.
Suklaroos (E-995) – lauasuhkrust 600-650 korda magusam, talub kõrget temperatuuri, kasutatakse pika säilivusajaga toodetes. Mõned uuringud on katseloomadel avaldanud negatiivset mõju soolestiku mikrofloorale, seos kaalutõusu ja DNA kahjustustega, migreen.
Sahhariin (E954) – kasutusel üle 100 aasta. Suhkrust 500 korda magusam. Kuumutamist ei talu, magusus kaob. Uuringud on näidanud kasvajate esilekutsuvat toimet kasteloomadel. Kanadas keelustatud. Organismis sahhariin ei lõhustu, väljub praktiliselt muutumatuna – energiat ei anna. Imendumine on kiire, jõuab ka loote vereringesse. Vältima peaksid rasedad, rinnaga toitvad emad ja väikelapsed.
Tsüklamaat (E952) – suhkrust 40 korda magusam. Talub kõrget temperatuuri ja happelist keskkonda. Põhjustab katseloomadel vähki. USA-s keelustatud, El-is kasutusel.
Neotaam (E961) – lauasuhkrust 7000-13000 korda magusam. Organism metaboliseerib neotaamik iiresti ja see väljutatakse ilma, et see organismi kuhjuks. Ei peeta tervisele ohtlikuks. USA-s kasutusel al. 2002a. ja EL-is al. 2011a.
Tagatoos – on lihtsüsevesik, millel on fruktoosiga sarnane keemiline valem. Leidub looduslikult piimas ja mitmetes puuviljades (õun, ananass, apelsin, rosin, dattel). Toodetakse vadakus leiduvast piimasuhkrust. Magusus võrreldes suhkruga 75%-92%. Peetakse tervisele ohutuks.
Koostas: Triin Terasmaa
Allikad:
A. Soots, Tervis toidust, lk 146-151
Toidukaupade e-poed
Ravimite infolehed
Kirjuta esimene kommentaar